Na perníkový rum
- 500 ml tmavého rumu
- 3 ks skořice celé
- 10 hlaviček hřebíčku
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 3 hvězdičky badyánu
- 3 kuličky celého nového koření
Na dokončení
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 180 ml smetany ke šlehání 30%
- 8 kostiček hořké čokolády
Postup
Krok 1: Z lahve kvalitního tmavého rumu trošku odlijte a hrdlem do ní nasypejte všechno koření a plátky čerstvého zázvoru. Zrychlenou verzi připravíte se směskou perníkového koření, ale v likéru pak budete mít jeho zrníčka
Krok 2: Nechte na tmavém místě týden louhovat, poté sceďte. Takto ochucený rum vydrží minimálně rok. Dá se pít i takto, akorát samozřejmě nebude sladký jako ten s kondenzovaným mlékem.
Krok 3: Až těsně před tím, než budete chtít likér použít či někomu darovat, vmíchejte (v míse s nálevkou nebo ve velké lahvi) zbytek – slazené kondenzované mléko a v horké smetaně rozpuštěnou čokoládu. Pořádně promíchejte a podle chuti případně doslaďte nebo dochuťte vanilkou.
Krok 4: Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů. Pokud chcete menší množství likéru, namíchejte s mlékem a smetanou třeba jen polovinu perníkového rumu.