Ingredience
- bílé hlávkové zelí - 1 kg
- čerstvá paprika - 300 g
- mrkev - 200 g
- česnek - 3 stroužky
- voda - 100 ml
- olej - 100 ml
- ocet - 20 ml
- cukr - 50 g
- sůl - 20 g
Nejprve si očistěte a omyjte hlávku bílého zelí. Poté ji nasekejte ostrým nožem na tenké nudličky. Možné je zelí také nakrouhat. Zeleninu vložte do velké mísy a promíchejte také s loupanou a nahrubo nastrouhanou mrkví i s tenčími proužky očištěných sladkých paprik. Směs dochuťte lisovanými stroužky česneku, zakápněte octem, slunečnicovým olejem a nezapomeňte suroviny ocukrovat a osolit. Nakonec vše přelijte teplejší vodou, promíchejte, překryjte třeba poklicí a zatěžkejte. Takto nechte salát stát asi tři hodiny při pokojové teplotě.
Zelný salát s mrkví a paprikou je výtečný k masovým nebo bramborovým pokrmům. Avšak pochutnat si na něm můžete i jen tak. Doplníte díky němu potřebné vitamíny a minerální látky, což je žádoucí především v zimním a podzimním období. Pokud zrovna neholdujete jakémukoliv druhu zeleniny v receptu, můžete jej nahradit samozřejmě jiným. Skvěle vyniknou ve směsi rovněž bylinky typu petrželka, koriandr či kerblík. Hodit se budou třeba i chilli papričky anebo feferonky, které ocení milovníci pikantních chutí.
V další fázi si k ruce připravte suché a čisté skleněné nádoby s kompatibilními víčky a plňte je až po vrch zelným salátem s mrkví a paprikou. Dobře utěsněte a zeleninu skladujte ideálně v lednici, aby se nezkazila.