Pruhovaná likérová bábovka
Co budete potřebovat: 125 g polohrubé mouky, 125 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 220 g moučkového cukru, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, 100 ml oleje, 250 ml vaječného likéru, 50 g čokolády na vaření (nebo hořké), 50 g bílé čokolády, 1 lžička ztuženého tuku, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a po lžících zašlehejte moučkový cukr. Potom vmíchejte likér a olej a ještě ušlehejte.
Přidejte prosetou mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. To nalijte do dobře vymazané a vysypané formy, uhlaďte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Bábovku upečte, špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená, a nechte trochu vychladnout. Vyklopte ji na mřížku a nechte úplně vychladnout. Každou čokoládu rozehřejte s půlkou lžičky ztuženého tuku ve vodní lázni. Střídavě v pruzích natřete čokolády na povrch bábovky a nechte ztuhnout.
Čokoládový dort
Co budete potřebovat:
Na těsto: 7 vajec, 150 g polohořké čokolády nebo polevy, 140 g moučkového cukru, 130 g másla, 110 g mletých mandlí, 100 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy
ADVERTISING
Náplň: asi 300 g meruňkové zavařeniny, 2 - 3 lžíce vody,1 lžíce meruňkové pálenky
Poleva: 350 g cukru, 150 g tmavé čokolády, 100 g kakaa, 1,5 dl vody
Postup:
Změklé máslo utřete s třetinou cukru a žloutky do pěny. Přilijte vlažnou rozehřátou čokoládu a znovu vše utřete do hladka. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu.
Mouku smíchejte s kakaem a mletými mandlemi. Do máslové hmoty postupně střídavě vmíchejte moučnou směs a sníh, těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhlaďte.
Těsto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 - 50 minut. Mezitím svařte zavařeninu s vodou a ochuťte pálenkou. Upečený korpus nechte vychladnout, pak ho podélně rozkrojte, pláty potřete ochucenou zavařeninou a opět spojte k sobě. Na závěr dort přelijte polevou a nechte zaschnout. Podávejte ho s čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Poleva: Vodu svařte s cukrem na silnou nit (když do směsi ponoříte hrot vidličky a vytáhnete ji, musí se za ní táhnout nit). Přidejte kakao a nastrouhanou čokoládu, krátce provařte a vymíchejte do husté polevy.
Rychlý hnědý kefírový moučník
Co budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky (může být napůl se špaldovou), 1 hrnek cukru krystal, 1 skořicový cukr, 1 hrnek kefíru, polovina hrnku oleje, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu, citronová nebo čokoládová poleva, pařížská šlehačka na ozdob
Postup:
Kefír rozšlehejte v míse s cukry, olejem a vejci. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, prosejte a po částech vmíchejte do řídké směsi.
Těsto natřete na vymazaný a vysypaný plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut a špejlí vyzkoušejte propečenost těsta.
Po vychladnutí potřete moučník citronovou nebo čokoládovou polevou a nechte ztuhnout. Potom celý moučník nebo jednotlivé řezy ozdobte pařížskou šlehačkou