Naložená vejce a plněná vejce s kari
Potřebujete: 12 vařených vajec, ¾ hrnku jablečného octa, ¾ hrnku vody, lžičku soli, 2 lžičky kurkumy (nebo kari), 2 lžičky cukru krupice, 2 sušené chilli papričky (lze vynechat), 1 malou cibuli nebo 2 šalotky
Na náplň 12 vajec: 2 lžičky kari koření, 4 lžičky majonézy, 2 lžičky jogurtu, pálivou omáčku (Tabasco, Sriracha, Heinz), sůl, petržel nebo pažitku na ozdobu
Kurkuma dodá vajíčkům barvu i chuť
Postup: Ocet, vodu, sůl, kurkumu, cukr a chilli společně minutu povařte a ještě horkým nálevem zalejte oloupaná vajíčka s proužky cibule. Nechte do druhého dne marinovat (vejce by měla být obarvená už cca za 3 hodiny, ale druhý den budou lepší), v lednici vám vydrží až 10 dnů.
Vajíčka můžete jíst samotná jen tak na chlebu nebo je jako já naplnit: žloutky utřete nebo rozmixujte s kari, majonézou, jogurtem, kapkou chilli omáčky a solí dle chuti. Hmotu plňte lžičkou nebo cukrářským sáčkem zpátky do bílků a zdobte kouskem petržele nebo pažitky.
Tip: Na podobné přírodní bázi můžete mít vajíčka obarvená i na růžovo. Návod, jak na to, najdete v článku Velikonoční dobroty nejen pro koledníky. Děti je milují!.
Vajíčková pomazánka s makrelou
Potřebujete: 1 uzenou makrelu (250 g), 3 vařená vejce, 3–4 kyselé okurky, hrst pažitky, 100 g lučiny, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky majonézy nebo jogurtu, citron, sůl, pepř
Na ozdobu: pažitku, cibuli, vařená vejce, petržel, ředkvičky, kyselé okurky
Jestli věčně zápolíte s tím, jak vejce bezchybně oloupat, přidejte do vody trochu octa, ihned po dovaření je pořádně zchlaďte pod tekoucí studenou vodou nebo v míse s ledem a loupejte těsně po tom, co vychladnou. Já vejce vkládám do vroucí vody a vařím je na mírném ohni 13–15 minut. Nebo vyzkoušejte trik se skleničkou! |
I klasickou vajíčkovou pomazánku můžete naservírovat s nápadem
Postup: Rybu oberte od kostiček a smíchejte s nasekanými vajíčky a okurkami, nastříhanou pažitkou, lučinou, hořčicí a majonézou a podle chuti dolaďte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí. Podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou.
Avokádový vajíčkový salát bez majonézy
Na 2 porce potřebujete: 1 zralé avokádo, citron nebo limetu, hrst medvědího česneku nebo koriandru, sůl, pepř, chilli omáčku dle chuti
Díky avokádu je i salát bez majonézy krásně krémový a poslouží jako sytá snídaně nebo zdravá večeře
Postup: Avokádo rozmačkejte a ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Smíchejte s nasekanými vajíčky a medvědím česnekem (v kombinaci s limetkou je skvělý zase koriandr) a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou pálivé omáčky. Podávejte jako zdravější alternativu klasické vajíčkovky nebo jako já zabalené v tortille.