Kynutý mazanec
Na 2 mazance potřebujete: kostku droždí (42 g), 80 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 200 ml teplého mléka, 100 g másla, 3 žloutky, ¼ lžičky soli, 1 chemicky neošetřený citron, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 30 g mandlových lupínků, 30 g kandované pomerančové kůry nebo citronátu, 1 vejce na potření
Podle chuti do těsta přidejte rozinky v rumu, mandle a kandovanou pomerančovou kůru nebo citronát
Postup: Kvasnice rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte 2 lžíce mouky a asi 3 lžíce ohřátého mléka. Těstíčko nechte 10 minut v teple vzejít (parádně to jde v lehce vyhřáté zavřené troubě). Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, rozehřáté máslo, žloutky, sůl a citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!).
Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky umíchejte kvásek, který pak přidejte ke zbylým surovinám
Přidejte vzešlý kvásek a aspoň 5 minut rukama nebo v robotu s hnětacími háky zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. Kdyby se moc drolilo, přidejte mléko, a kdyby se lepilo, přidejte mouku. Na závěr zapracujte rozinky namočené v rumu (rychleji nabobtnají, když je s rumem – klidně v mikrovlnce – zahřejete), třetinu mandlí (zbytek nechte na posypání) a pomerančovou kůru.
Těsto ochuťte citronovou kůrou, rumovými rozinkami, mandlemi a citronátem
Z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky, které nařízněte do kříže, potřete vajíčkem a posypejte zbylými mandlemiPřikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple kynout, v polovině kynutí rukama lehce propracujte, s těstem se pak bude lépe pracovat. Rozdělte na 2 části a z každé utvořte kulatý bochánek, který nechte další půlhodinu kynout. Poté je nahoře nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a pečte 15 minut při teplotě 190 °C. Následně mazance překryjte pečicím papírem, aby se nepřipálily, a pečte při 170 °C ještě asi 20 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá.