Na kokosky
- 100 g bílků
- 200 g cukru krupice
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 100 g mletého kokosu
Na linecká kolečka
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1/4 lžičky citronové kůry
Na krém a na dokončení
- 100 g másla
- 30 g cukru moučka
- 30 g holandského kakaa
- 1 lžíce rumu
- 4 lžíce džemu
- čokoláda na vaření
Článek
Postup
Krok 1: Začněte klasickým lineckým těstem na sušenky: mouku propracujte s máslem, cukrem, žloutkem a špetkou citronové kůry, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout.
Foto: Jakub Jurdič
Sušenky můžete použít i kupované, ale klasické linecké v poměru 3 : 2 : 1 (mouka : máslo : cukr) bude vždycky lepší
Krok 2: Bílky (100 gramů mi vyšlo na tři kusy) s cukrem dejte do ohnivzdorné misky nebo menšího hrnce a vložte do většího hrnce s vodou. Za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte kokos a lžíci meruňkového džemu a nechte vychladnout.
Foto: Jakub Jurdič
Nelekejte se, že je kokosová směs poměrně tekutá. Jakmile vychladne, dost zhoustne
Křupavé laskonky jako z cukrárny
Kokosový cheesecake s domácími kokosovými kuličkami
Krok 3: Na pomoučené ploše vyválejte odleželé linecké těsto na 3 až 5 mm tlustý plát a vykrajujte tak velká kolečka, jak velké kokosky chcete mít. Pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.
Foto: Jakub Jurdič
Zatímco bílky chladnou, upečte kolečka
Krok 4: Když jsou kolečka hotová, vraťte se k bílkové směsi. Jen tak lžící nebo sáčkem s hladkou zdobicí špičkou tvořte z vychladlé kokosové směsi na pečicí papír kopečky. Mohou být o něco menší než kolečka – při pečení o kus nabudou, proto jim nechte i dostatečné mezery. V ideálním světě vám jich vyjde stejný počet jako koleček. Pečte asi 25 minut při 170 °C dozlatova. Kdyby se vám zdálo, že příliš hnědnou, teplotu snižte.
Foto: Jakub Jurdič
Cukrářský sáček není nutnost, kopečky kokosek můžete dělat i jen tak lžící
Krok 5: Mezitím vyšlehejte změklé máslo, cukr, kakao a rum do pěny a snězte kolečka, která přebývají.
Foto: Jakub Jurdič
Lžíce rumu (v mém případě tuzemáku) tmavý kakaový krém krásně ovoní
Krok 6: Sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou tvořte z krému na kolečka kroužky tak, aby uprostřed vzniklo místo na džem.
Foto: Jakub Jurdič
V krému nechte místo na marmeládu
Krok 7: Malou lžičkou kápněte na každé kolečko mezi krém trochu džemu. Nejlepší je výraznější a kyselejší, já jsem dala opět meruňkový, ale skvělá je i rybízová zavařenina.
Foto: Jakub Jurdič
Džem použijte výraznější a klidně i kyselejší
Krok 8: Na krém nyní přitiskněte kokosky a nechte v chladu zatuhnout.
Foto: Jakub Jurdič
Krém se zavařeninou přiklopte kokoskami
Věnečky jako z luxusní cukrárny: Zkuste ty s ostružinovým krémem
Kokosové řezy na plech. Díky šlehačce jsou krásně vláčné!
Krok 9: Zatuhlé kokosky můžete ještě omáčet v rozpuštěné čokoládě. V lednici vydrží asi tři dny, ale musíte je dobře schovat!
Foto: Jakub Jurdič
Nakonec můžete kokosky zespodu omáčet v rozpuštěné čokoládě
Tip: Zbylé dva žloutky buď vmíchejte do máslového krému, nebo si upečte žloutkové řezy. Vůbec k zahození také není snadná holandéza k vejcím Benedikt.
Foto: Jakub Jurdič
Postavte na kávu, máme hotovo!
Na jaký dezert padá v cukrárně nejčastěji vaše oko? Punčák, kremrole (zkuste je z kefírového těsta) nebo snad větrník? A co takhle nějaké recepty z dob socialismu?