Pařížské sloupky
3 bílky - sníh
28 dkg moučkového cukru,
28 dkg mandlí nebo oříšků,
vanilkový cukr, citrónová kůra, skořice
Potřebné suroviny na polevu:
šťáva z cca 1/2 citronu,
1 bílek,
moučkový cukr podle potřeby (cca 150 g)
Jak na to:
Ze všech surovin vypracovat tuhé těsto. Těsto rozdělit na několik částí. Z každé vyválet na vále, vysypaném moučkovým cukrem pruhy o tloušťce cca 1/2 cm a šířce 4 – 5 cm (podle požadované délky sloupků). Poleva se roztírá na pruhy ještě před krájením těsta. Po nanesení polevy rozkrájíme pruhy ostrým nožem na sloupky a opatrně přenášíme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech.
Pečeme (spíše sušíme) v troubě o teplotě cca 75°C asi 1 hodinu. Poleva by měla zůstat lesklá a neměla by zrůžovět. Mně se osvědčilo ještě před vsunutím do trouby nechat sloupky volně sušit na plechu.
Bílková poleva
Z bílku, citrónu a cukru vymícháme hustou polevu. Cukru dáváme podle potřeby na požadovanou hustotu. Nesmí se šlehat, ale jen kvedlat (kvedlačkou, rozhodně ne elektrickým šlehačem, ale je možno použít elektrický „hnětač“ na nejnižší obrátky, nesmí „pěnit“). Kvedlat se musí tak dlouho (minimálně 20 minut), až je poleva krásně lesklá.