Těsto
- 170 g moučkového cukru
- 170 g měkkého másla
- 170 g mletých vlašských ořechů
- 2 žloutky
- 4 bílky
- 1 špetka soli
- 100 g polohrubé mouky
- mletý hřebíček
- 0.5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Poleva
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 2 lžíce citronové šťávy
Na pekáček
- máslo
- hrubá mouka
Někdo na Vánoce peče jen cukroví a vánočku, někdo přidá i štrúdl a biskupský chlebíček. U nás se odjakživa pečou i ořechové řezy se žloutkovou polevou. Dáte si s námi i vy?
Článek
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Menší pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Krok 2: Moučkový cukr vyšlehejte s měkkým máslem do pěny. Postupně jeden za druhým zašlehávejte žloutky. Opatrně vmíchejte mleté ořechy. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte s mletým hřebíčkem a práškem do pečiva. Oboje střídavě zapracujte do těsta. Hotové těsto rovnoměrně nalijte do pekáčku, uhlaďte a pečte asi 35 minut dozlatova.
Krok 3: Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do vysoké husté pěny. Dochuťte citronovou šťávou. Upečené řezy rovnoměrně potřete polevou a nechte ztuhnout. Hotové krájejte horkým nožem, aby poleva nepopraskala.