Těsto
- 330 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 75 g cukru krupice
- 120 ml vlažného mléka
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 1 špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 hrst rozinek
Na potření a posypání
- 1 vejce
- 1 hrst mandlových lupínků
- cukr moučka
-
Postup
Krok 1: Do velké mísy prosejte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Vidličkou trochu promíchejte s okolní moukou, dokud nevznikne řidší těstíčko. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Krok 2: Přidejte do mísy všechny zbylé ingredience, máslo má být rozpuštěné. Množství mléka se může trochu lišit podle toho, jak moc mouka saje. Zadělejte hladké nelepivé těsto. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto propracujte a rozdělte na 4 stejně velké části. Z každého kusu vyválejte dlouhou nudli. Pravý konec zamáčkněte asi do 2/3 délky těsta, aby vzniklo oko. Zbylý třetinový volný konec horem protáhněte okem doprava. Oko směrem doprava otočte a vzniklým malým otvorem. Shora dolů protáhněte zbylý volný kousek těsta a zamáčkněte.