Na rybu
- 1000 g filetu z čerstvé ryby
- sůl
Na lák
- 250 ml kvasného lihového octa
- 1/2 l vody
- 2 lžičky soli
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček celého nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička hořčičných semínek
- 2 lžičky cukru
Na náplň
- cibule
- kysané zelí
- mrkev
Článek
Postup
Krok 1: Filety s kůží (ze sledě, pstruha, candáta, lína, makrely nebo třeba bělice) prosypejte solí a nechte dva dny v lednici odležet. Díky soli maso zkřehne a ochutí se.
Foto: Greta Blumajerová
Pokud neseženete sledě, klidně použijte jiné ryby. Dala jsem pstruha lososovitého a candáta
Krok 2: Po dvou dnech rybu opláchněte, a pokud jste filetovali sami nebo v rybách zůstaly kosti, nyní filety naložte na den dva do octa, který kostičky rozloží. Vypadají-li čistě, postupte rovnou k dalšímu kroku – i nálev je kyselý, takže malé kosti rozpustí také.
Foto: Greta Blumajerová
Sůl rybu krásně zjemní a ochutí, ale spláchněte ji, aby nebyly zavináče přesolené
Naučte se připravit luxusní nakládané sýry!
Nejlepší utopenci. Kam se hrabou ty z hospody!
Krok 3: Připravte si nálev: ocet s vodou, cukrem, solí a kořením 10 minut povařte a nechte vychladnout.
Foto: Greta Blumajerová
Všechny ingredience na nálev chvíli povařte
Krok 4: Mezitím dle chuti obložte plátky ryb. Dala jsem domácí kysané zelí a proužky cibule s mrkví. Pro menší zavináče, které se i rychleji odleží, nejprve filety podélně rozřízněte.
Foto: Greta Blumajerová
Na filety rozložte zelí, cibuli a třeba i proužky mrkve
Krok 5: Závitky zpevněte párátkem a vyskládejte do vyčištěných sklenic. Prokládejte dalším zelím a cibulí, kdo má rád, může přidat i čerstvý kopr nebo třeba feferonky.
Foto: Greta Blumajerová
Zavináče zajistěte párátky
Krok 6: Naplněné ryby zalijte lákem a nechte minimálně pět dní v lednici odležet. Pokud vám nějaký lák zbude, schovejte ho a sklenice jím druhý den doplňte – náplň si většinou ještě trochu sedne. Zavináče vám v lednici vydrží zhruba tři týdny.
Foto: Greta Blumajerová
Zbylý lák nevylévejte. Druhý den jím sklenice ještě trochu doplňte
Krok 7: Podávejte s žitným chlebem a čerstvě mletým pepřem.
Foto: Greta Blumajerová
Kvalitní čerstvá ryba, kyselá zelenina a žitný chléb jsou ideální i jako lehká letní večeře