Domácí veka

Napsal REXsally (») 14. 11. 2019 v kategorii *Menu*, přečteno: 414×
https://d50-a.sdn.cz/d_50/c_img_G_G/keTzF/veka-pecivo-recept.jpeg?fl=cro,0,0,6000,3375%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75
  • 250 g hladké mouky
  • 145 ml mléka
  • 8 g droždí
  • 30 g másla
  • 5 g soli
  • 1 vejce
  • 2 g cukru krupice

Postup

Krok 1: Nejprve nechte vzejít kvásek. Mléko krátce zahřejte, stačí, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho troškou vlažného mléka, přidejte asi špetku cukru na podporu kvašení a trošku hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vyčkejte asi 10 minut. 

Krok 2: Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, změklé máslo, zbytek mléka, kvásek a sůl. Ručně, nebo v kuchyňském robotu hnětacím hákem, zadělejte těsto. To pak přikryjte potravinářskou folií a dejte kynout asi na 80 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něho tvar veky. Nebo ho lehce vyválejte a stočte jako roládu. Přikryjte  utěrkou a znovu nechte asi 2030 minut kynout.

Krok 4: Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Na dno trouby dejte malý (nejlépe litinový) hrnec s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a veka se bude péct v páře. 

Krok 5: Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem a dejte ji péct přibližně na 20 minut. Hotovou ji nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a dvě