Domácí vaječný koňak s kardamomem

Napsal REXsally (») 26. 12. 2019 v kategorii *Menu*, přečteno: 536×
https://d50-a.sdn.cz/d_50/c_img_G_G/fkxBLh/vajecny-liker.jpeg?fl=cro,0,0,4352,2448%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75

Budete potřebovat

  • 5 žloutků
  • 100 g cukru moučka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 150 ml brandy
  • 150 ml bílého rumu
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 špetka mletého kardamomu
Článek

Před přípravou řádně umyjte lahve (400 ml, hezky vypadají ty s patentním uzávěrem) i víčka, vypláchněte je vroucí vodou a nechte oschnout. Někdy v tom bývají zmatky, takže raději upozorním – použijte neslazené kondenzované mléko. V případě, že máte jenom slazené, už nepřidávejte cukr.

Postup

Krok 1: Ve větší hlubší nádobě šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až zesvětlají a pořádně nabydou.

Krok 2: Přidejte semínka vanilky, mletý kardamom a postupně ke žloutkům vešlehejte kondenzované mléko.

Krok 3: Vlijte šlehačku a už jenom krátce prošlehejte.

Krok 4: Na závěr přidejte alkohol, vaječňák přelijte do láhví a uložte do lednice. Nejlepší bude po pár dnech, když uzraje. Zhoustne, chutě se propojí a vznikne dokonalá lahůdka.

Moje tipy: Jestli máte rádi opravdu sladký, přidejte do jeho základu lžíci cukru navíc. Poměr brandy a rumu si také můžete vyladit podle sebe. A ještě jeden tip – když najdete v domácích zásobách panáka mandlovice… no, však uvidíte.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a pět