CITRONOVÉ DEZERTY

Napsal REXsally (») 12. 3. 2017 v kategorii *Menu*, přečteno: 277×
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2015/07/Creative-Ideas-DIY-Delicious-Mini-Lemon-Meringue-Pies.jpg

Citronový dort s rozmarýnem

Potřebujete: 125 g másla, ¾ hrnku cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 4 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, lžíci čerstvého rozmarýnu (skvělý je i tymián), hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, lžičku kypřicího prášku

Na krém: 250 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix), 125 g másla, ½ chemicky neošetřeného citronu, lžíci čerstvého rozmarýnu (nebo tymiánu), hrnek cukru moučka, rozmarýn na ozdobu

Chuť a vůně rozmarýnu se s citronovým korpusem a jemným krémem báječně doplňují; Eva MalúšováFOTO: EVA MALÚŠOVÁChuť a vůně rozmarýnu se s citronovým korpusem a jemným krémem báječně doplňují

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C a dvě 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem. Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkou a solí, vmíchejte žloutky, kůru (jen její žlutou část!) a šťávu z citronu, nasekaný rozmarýn a podmáslí a nakonec i mouku a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně zapracujte do těsta.

SLADKÝ ŽIVOT
Citrony prostě do sladkých moučníků patří! Zkuste citronovou roládusvěží citronový cheesecake nebo si jejich chuť uchovejte v podobě domácího citronového extraktu.

Těsto rozdělte do forem a pečte 20-30 minut. Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a promažte krémem z čerstvého sýra, změklého másla, citronové kůry a šťávy, nasekaného rozmarýnu a cukru (pokud by byl krém příliš tekutý, nechte ho zatuhnout v lednici). Zbylým krémem dort potřete a ozdobte ho větvičkami rozmarýnu.

Tip: Nebojte se kombinace sladkého a bylinek! Báječně chutná i v křehkém meruňkovém koláči s rozmarýnovou drobenkou podle Dagmar Derré.

Citronové drobenkové řezy

Na plech 20x20 cm potřebujete: 125 g másla, ½ hrnku cukru krupice, ¼ lžičky soli, 1 a ¾ hrnku hladké mouky, ¼ lžičky jedlé sody, kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Na krém: kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, šťávu z 1-1,5 citronu, 6 lžic cukru krupice, 2 vejce, ¼ lžičky soli, 60 g másla

Mezi vrstvami křupavého máslového těsta překvapí svěží nakyslá náplň; Eva MalúšováFOTO: EVA MALÚŠOVÁMezi vrstvami křupavého máslového těsta překvapí svěží nakyslá náplň

Tipy a triky šéfkuchaře

Postup: Nejprve si připravte náplň: kůru, šťávu (začněte jedním citronem), cukr, vejce a sůl prošlehejte a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až směs lehce zhoustne. Postupně přidejte na kostky pokrájené máslo a ještě asi 5 minut povařte do zhoustnutí. Podle chuti přidejte další citronovou šťávu, překryjte fólií a nechte (klidně v lednici) vychladnout na pokojovou teplotu.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Z rozpuštěného másla, cukru, soli, mouky, sody a citronové kůry vytvořte drobenku, něco málo přes polovinu jí natlačte na dno formy vyložené pečicím papírem a dejte na 15 minut péct. Nechte chvíli vychladnout, potřete krémem a posypte zbytkem drobenky. Pečte dalších asi 30 minut dozlatova a po vychladnutí krájejte na kousky (snáze to jde, když dáte koláč na chvíli do chladu).

Citronovo-maková bábovka

Potřebujete: 250 g másla, ½ hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 125 g bílého jogurtu, 2 chemicky neošetřené citrony, 2 hrnky polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 1/4 hrnku celého máku, lžičku másla, lžičku hrubé mouky

Na polevu: hrnek cukru moučka, 3 lžíce citronové šťávy, lžíci másla

Bábovka je díky jogurtu krásně vláčná a mák v ní příjemně křupe; Eva MalúšováFOTO: EVA MALÚŠOVÁBábovka je díky jogurtu krásně vláčná a mák v ní příjemně křupe

Postup: Máslo utřete s oběma cukry do pěny, postupně zapracujte všechna vejce a vmíchejte jogurt, citronovou kůru (pouze její žlutou část) a šťávu, mouku, kypřicí prášek a sůl. Na závěr přidejte mák a pečte ve vymazané a vysypané formě asi 50 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku zdobte polevou z cukru, citronové šťávy a rozpuštěného másla.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a šest