Citronový dort s rozmarýnem
Potřebujete: 125 g másla, ¾ hrnku cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 4 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, lžíci čerstvého rozmarýnu (skvělý je i tymián), hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, lžičku kypřicího prášku
Na krém: 250 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix), 125 g másla, ½ chemicky neošetřeného citronu, lžíci čerstvého rozmarýnu (nebo tymiánu), hrnek cukru moučka, rozmarýn na ozdobu
Chuť a vůně rozmarýnu se s citronovým korpusem a jemným krémem báječně doplňují
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C a dvě 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem. Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkou a solí, vmíchejte žloutky, kůru (jen její žlutou část!) a šťávu z citronu, nasekaný rozmarýn a podmáslí a nakonec i mouku a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně zapracujte do těsta.
Citrony prostě do sladkých moučníků patří! Zkuste citronovou roládu, svěží citronový cheesecake nebo si jejich chuť uchovejte v podobě domácího citronového extraktu. |
Těsto rozdělte do forem a pečte 20-30 minut. Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a promažte krémem z čerstvého sýra, změklého másla, citronové kůry a šťávy, nasekaného rozmarýnu a cukru (pokud by byl krém příliš tekutý, nechte ho zatuhnout v lednici). Zbylým krémem dort potřete a ozdobte ho větvičkami rozmarýnu.
Tip: Nebojte se kombinace sladkého a bylinek! Báječně chutná i v křehkém meruňkovém koláči s rozmarýnovou drobenkou podle Dagmar Derré.
Citronové drobenkové řezy
Na plech 20x20 cm potřebujete: 125 g másla, ½ hrnku cukru krupice, ¼ lžičky soli, 1 a ¾ hrnku hladké mouky, ¼ lžičky jedlé sody, kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
Na krém: kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, šťávu z 1-1,5 citronu, 6 lžic cukru krupice, 2 vejce, ¼ lžičky soli, 60 g másla
Mezi vrstvami křupavého máslového těsta překvapí svěží nakyslá náplň
Postup: Nejprve si připravte náplň: kůru, šťávu (začněte jedním citronem), cukr, vejce a sůl prošlehejte a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až směs lehce zhoustne. Postupně přidejte na kostky pokrájené máslo a ještě asi 5 minut povařte do zhoustnutí. Podle chuti přidejte další citronovou šťávu, překryjte fólií a nechte (klidně v lednici) vychladnout na pokojovou teplotu.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Z rozpuštěného másla, cukru, soli, mouky, sody a citronové kůry vytvořte drobenku, něco málo přes polovinu jí natlačte na dno formy vyložené pečicím papírem a dejte na 15 minut péct. Nechte chvíli vychladnout, potřete krémem a posypte zbytkem drobenky. Pečte dalších asi 30 minut dozlatova a po vychladnutí krájejte na kousky (snáze to jde, když dáte koláč na chvíli do chladu).
Citronovo-maková bábovka
Potřebujete: 250 g másla, ½ hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 125 g bílého jogurtu, 2 chemicky neošetřené citrony, 2 hrnky polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 1/4 hrnku celého máku, lžičku másla, lžičku hrubé mouky
Na polevu: hrnek cukru moučka, 3 lžíce citronové šťávy, lžíci másla
Bábovka je díky jogurtu krásně vláčná a mák v ní příjemně křupe
Postup: Máslo utřete s oběma cukry do pěny, postupně zapracujte všechna vejce a vmíchejte jogurt, citronovou kůru (pouze její žlutou část) a šťávu, mouku, kypřicí prášek a sůl. Na závěr přidejte mák a pečte ve vymazané a vysypané formě asi 50 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku zdobte polevou z cukru, citronové šťávy a rozpuštěného másla.