Mrkvové řezy
Na 1 plech o velikosti 20 x 25 cm budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, 100 ml oleje, 2 lžíce zakysané smetany, kůru a šťávu z 1 pomeranče, 2 mrkve, 1 jablko, 50 g mletých ořechů, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, máslo na vytření a hrubou mouku na vysypání plechu. Na krém: 400 g mascarpone, 100 ml smetany na šlehání, 100 g moučkového cukru, Na doladění: nadrcené ořechy, 50 g kvalitní čokolády, trochu másla
Postup: Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče a přisypte obě mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a ořechy. Těsto prošlehejte a postupně přidávejte olej, zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev a jablko zbavené jádřince a slupky. Těsto důkladně promíchejte a nechte chvíli stát. Plech vytřete máslem, vysypte hrubou moukou a nalejte do něho těsto. Koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Mezitím smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a přidejte do krému ušlehanou smetanu. Vychladlý koláč potřete krémem, posypte ořechy a pocákejte čokoládovou polevou, kterou jste si vyrobili ve vodní lázni z čokolády s kouskem másla. Nechte chvíli v chladu, pak koláč nakrájejte a podávejte.
Tip: Do těsta můžete před pečením vmíchat ještě hrst mixu rozinek a brusinek.