Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- sůl
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 150 ml oleje
- 80 g cukru
Na náplň:
- 100 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1 vejce na potření
Článek
Postup
Krok 1: Začněte kváskem. Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte po lžičce mouky a cukru, vše promíchejte a na teplém místě nechte vzejít.
Krok 2: Do mísy nasypte zbytek mouky, promíchejte ji se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce, žloutek a olej. Pak do směsi vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
Krok 3: Když je těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Každou vyválejte do tvaru obdélníku tak, aby vzniklo asi půl centimetrové těsto.
Krok 4: Rozehřáté máslo smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem a hotovou směsí potřete obě těsta.
Krok 5: Zatočte je a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením se zvětší. Oba záviny potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Po vychladnutí je pocukrujte.