Na těsto & drobenku
- 1/2 kostky másla
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku ořechů
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
Na náplň
- 2 kelímky plnotučného tvarohu
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnky čerstvých jahod
Článek
Postup
Krok 1: Tvaroh (já dala 500 g, ale můžete dát i víc) prošlehejte s cukrem a vanilkou. Jahody omyjte a pokrájejte na menší kousky.
Krok 2: Rozpuštěné máslo (125 g) propracujte s cukrem, vajíčky, moukou, drcenými ořechy (já dala sekané mandle, ale hodí se i kokos), solí, kypřicím práškem a skořicí.
Foto: Autorka
Drobenkový ovocný koláč je chuťovou esencí přicházejícího léta!
Krok 3: 3/4 těsta rukama natlačte na dno pekáčku (stačí poměrně tenká vrstva, těsto při pečení nabude), potřete připraveným tvarohem, posypejte jahodami a navrch nadrobte zbylé těsto.
Krok 4: Pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Pak už jen zkuste odolat vůni čerstvě upečeného koláče a krájet ho až po vychladnutí.
Foto: Autorka
Mandlové těsto, vláčná náplň z tvarohu a jahod a křupavá drobenka nenechávají prostor pro pochybnosti...