ngredience
Korpus:
6 vajec
160 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
50 g kakaa
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
150 g krupicového cukru
100 g kakaa
250 g čokolády na vaření
Dohotovení:
150 g čokoládové polevy
30 g pražených mandlových lupínků
14 koktejlových třešní
2 lžíce bílé čokoládové polevy
1.Nejlépe den předem si připravíme krém. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Krém odstavíme a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
2.Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků s cukrem připravíme tuhý sníh. Přidáme vyšlehané žloutky a zlehka vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem. Těsto rozdělíme na polovinu a rozetřeme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení korpusy sundáme z horkého plechu a necháme na pracovní desce vychladnout. Potom z nich opatrně odtrhneme pečicí papír a každý korpus rozpůlíme.
3.Vychlazenou čokoládovou smetanu vyšleháme na hladký krém. Část si dáme stranou na ozdobu, zbylým krémem slepíme korpusy k sobě a uložíme do chladničky ztuhnout.
4.Po ztuhnutí celý povrch moučníku potřeme slabou vrstvou krému a polijeme rozehřátou tmavou polevou. Než poleva ztuhne, obalíme spodní okraj mandlovými lupínky. Dort necháme opět ztuhnout. Zbylý krém dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a ozdobně ho nastříkáme svrchu po obvodu dortu. Nakonec dort ozdobíme kokotejlovými třešněmi a do středu na něj pomocí malého papírového kornoutku rozehřátou bílou polevou napíšeme: Mamince.
Zdroj: https://www.idnes.cz/jenprozeny/recepty/recept-na-dort-pro-maminku.A190506_152225_jpz-recepty_pet